İklim değişikliği meyveleri de etkiliyor: Tat ve renkler bozuluyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Kısım Lideri Prof. Dr. Elman Bahar, iklim değişikliğine bağlı kuraklık ve çok sıcaklıkların meyvelerin renk ve tadında problemlere neden olduğunu belirtti.

AA’ya konuşan Bahar, iklim değişikliğinin tarım alanlarını olumsuz tarafta etkilediğini söyledi.

Sıcaklık artışlarının bitkilerin tüm fizyolojisini etkilediğini söz eden Bahar, “Sıcak havalarda meyve bahçelerinde sulama imkanı yoksa meyvelerde tat ve renkle ilgili sıkıntılar yaşanabiliyor. 36 dereceden sonra enzimler parçalanabiliyor. Hasebiyle biz bu sıcaklarda âlâ renklenmesini beklerken, renk daha düşük olabiliyor. Daha lezzetli olmasını beklerken, lezzet daha az olabiliyor. İklim olaylarına yahut meyve cinslerine bağlı olarak bu durum farklılık gösterebiliyor” dedi.

Bahar, kuraklığın üretimde randımanı engelleyen faktörlerin başında geldiğinin altını çizdi. Üreticilerin bilhassa akademik çalışmaları yakından takip etmesini isteyen Bahar, ülkede kuraklığa toleranslı fidanların geliştirilmesi için yapılan çalışmaların değerli olduğunu anlattı.

NKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Kısım Lideri Prof. Dr. Elman Bahar

‘ÜRETİCİLER STRATEJİ GELİŞTİRMEK ZORUNDA KALIYOR’

Bahar, üreticilerin iklim değişikliğinden etkilenmemek için günlük stratejiler geliştirmek zorunda olduğunu belirterek, “Yüksek sıcaklıkların olduğu devirlerde üreticiler bahçelerinde gölgeleme yapabiliyor. Meyvenin yetişmesi için uygun ortamları oluşturabiliyor. Oradaki meyvenin tadı ve aroması çok daha uygun olabiliyor” sözlerini kullandı.

(ANADOLU AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir